Modele finansowania w kulturze: od mecenatu po crowdfunding.
Ostatecznymi elementami smaku w winogronie są węglowodany, kwasy oraz polifenole. Te trzy relacje zapewniają winu trzy z pięciu podstawowych smaków: słodki, kwasowy oraz gorzki. W każdym lub ewentualnie razie, istnieje znacząca ilość substancji w gronach, które gwarantują smak. Substancje te są aktualne w drobnych ilościach (ocenianych w pewnych sytuacjach w milionowych częściach). Wszelkie te substancje dają gronom specjalistyczny smak, definiowany, jako smak podstawowy. Smak podstawowy cechuje każdą odmianę winorośli. Większa część składników smakowych odkrywają się położone w wewnętrznej części skórki grona. Wskutek tego istotne jest, aby tłoczenie zaprzątało znaczącą pozycję w procesie zapewnienia bazowego smaku każdemu winu – wina. Trzeba rozróżnić między aromatem a bukietem. Aromat jest specyficznym zapachem wywodzącym z zastosowanej odmiany winorośli, podczas kiedy bukiet jest specyficznym zapachem sposobu przetwarzania wina. W ten sposób, na przykład, dwa wina z tego samego winogrona mają ten sam aromat, ale różny bukiet.
1. Sprawdź stronę
2. Kliknij
3. Kliknij i zobacz
4. Przeczytaj więcej
Teatry świata: od tradycyjnego kabuki do nowoczesnych eksperymentów scenicznych.