Skomplikowany świat mikroorganizmów: Bakterie, wirusy i grzyby.
Faworyzuje się stosowanie kieliszków szklanych i transparentnych, by móc docenić kolor i odcienie wina (nadzwyczaj używa się kieliszków barwionych, żeby degustować białe wino w Alzacji i Nadrenii). Kieliszki te, posiadają rozkoszne zagięcie (nie tak widoczne jak w kieliszkach do koniaku) oraz górnolotną część dość szeroką. Zezwala to na jak perfekcyjne zachowanie aromatu, kolosalny kieliszek zezwala na poprawniejsze spostrzeganie odcieni wina. Najczęściej podaje się dwie trzecie kieliszka i następnie wino pije się pomału, aby móc wychwycić różne aromaty. Znaczącym wyjątkiem w kształcie kieliszków do wina są kieliszki do win musujących, takich jak szampan – wypróbuj więcej na wina. Takie wina pijemy w kieliszkach wydłużonych i wąskich. W następstwie tego nadzwyczaj ważne jest mieć w domu profesjonalne zestawy kieliszków i dobierać je w ten sposób, by można było przekształcić pospolite spożywanie wina w niezapomniane doświadczenie. Pomnąc o tym, nasi goście będą zadowoleni, a my będziemy doskonałymi gospodarzami. Wypada zapamiętać jedną prostą regułę, kieliszki o czubku obszernym do win czerwonych oraz długie i wąskie kieliszki do win musujących.
1. Zobacz teraz
2. Zobacz szczegóły
3. Dowiedz się więcej
4. Dowiedz się teraz
Genetycznie modyfikowane organizmy (GMO): Zalety, wady i kontrowersje.